lördag 15 juli 2017

Morotsbröd

Det här brödet blev väldigt gott! Ofta läser man i recept att torrjästen skall blandas med mjölet. Jag har nu flera gånger blandat torrjäst direkt i degspadet och alltid varit nöjd med slutresultatet. :)


4 medelstora morötter
12 g torrjäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 tsk salt
2 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

Skala och riv morötterna. Värm vattnet fingervarmt. Blanda i torrjästen. Tillsätt de rivna morötterna, rapsolja, sirap, salt, solrosfrön, rågsikt samt vetemjölet lite i sänder.


Knåda tills du får en deg som är lätt att arbeta och släpper från kanterna av bunken. Tillsätt eventuellt mera vetemjöl om degen känns för lös.

Dela degen i 2 delar och lägg i varsin jäskorg. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Stjälp ut bröden från jäskorgen på en plåt.


Värm ugnen till 200C. Låt jäsa på plåten medan ugnen värms. Grädda i ca en halv timme eller tills bröden har fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar