tisdag 16 april 2013

Lax i lime-chili-buljong

Här är ett recept från boken "Safkaa". Jättelätt att göra och supergott. Fisken blev just så där bra stekt - inte för torr och inte rå. Mumsfilibabba säger jag bara och absolut ett recept jag tycker ni där ute i cybervärlden skall testa!

Ser ju inte riktigt lika ut som på bilden i boken but close enough... ;)
För fyra personer behövs

600-700 g laxfilé
1 färsk chili
3-5 cm färsk ingefära
1,5 dl soijasås
saft från 2 lime-frukter
1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 150C. Skär laxen i ca 3 cm tjocka skivor. Värm en grill- eller stekpanna riktigt het. Sätt i laxskivorna och låt steka i ca 45 sekunder och ta bort dem från pannan. Laxen skall stekas på ytan bara ett par millimeter. Lägg laxen i en ugnsform av lämplig storlek med den stekta ytan uppåt.

Tillred buljongen. Skiva chilin och ingefäran och lägg dem i en liten kastrull. Tillsätt soija, vatten och saften av lime-frukterna. Koka på svag värme ett par tre minuter så att chilin ger lite smak åt buljongen.

Häll den kokande buljongen över laxen. Buljongen skall täcka ungefär halva laxen.

Lägg ugnsformen i ugnen i ca 10 minuter, ta ut formen från ugnen och låt eftergrädda ca 5 minuter. Laxen skall bli saftig inuti.

Vi serverade detta med kokt ris och en grönsallad. Mums!!!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar