söndag 28 april 2013

Rabarber-toscakaka

I frysen hittade jag en påse med rabarber och eftersom det är den tiden på året när man försöker göra sig av med det gamla innan man fyller på med nytt så var det bara att försöka hitta ett recept där jag kunde använda rabarbern. Från min estniska bok om rabarber (Rabarberikoogid ja -magustoidud) hittade jag det här recepet, eller nästan det här receptet. Vi satte till mandelspån och lite vaniljarom i själva kaksmeten.


6 dl rabarber i tärningar
2 msk socker
1 tsk kanel

Botten:
2 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smält smör
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljarom

Toscasmet:
75 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
1 tsk mjölk
80-100 g mandelspån


Börja med att blanda rabarber med socker och kanel.

Fortsätt med bottnet. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt turvis vetemjölet blandat med bakpulver och mjölk och smält smör. Häll smeten i en form som är 24 cm i diameter. Grädda i 200C ca 10 minuter. Ta ut kakan och sätt på rabarbern. Fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter. Under den tiden smälter du smöret till toscasmeten och rör i de övriga ingredienserna. Ta ut kakan från ugnen och bred över toscasmeten. Fortsätt grädda i ytterligare 15-20 minuter eller tills kakan fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar