söndag 2 februari 2014

Kantarelltoppade älgfärsbiffar

Inspirationen till den här rätten hittade dottern i huset hos kocken Tina Nordström. Tina har använt sig av kalvfärs men vi hade en älgfärs i frysen och eftersom det är "tömma frysen" -tid på året så klart att dottern i huset använde sig av älgfärs. Och älg och kantareller är ju inte heller helt fel...


500 g älgfärs
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 skiva vitt bröd utan kanter
1 finhackad gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i

Kantarelltopping:
1 liter kantareller
1 finhackad schalottenlök
2 skalade vitlöksklyftor i skivor
smör till stekning
2 msk créme fraiche
1 äggula
2 dl riven parmesanost

Värm ugnen till 225C och grill.

Blanda ägg och mjölk i en skål och lägg ner brödet. Låt det ligga i cirka tio minuter.

Blanda löken och färsen med brödblandningen. Salta och peppra. Forma färsen till fyra biffar, bryn dem i smör och olja cirka fyra minuter på varje sida.

Bryn kantarellerna, schalottenlöken och vitlöken i smör. Låt vattnet i svampen dunsta bort och bryn sedan svampen hårt. Salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i créme fraiche, äggula och parmesanost. Fördela blandningen på biffarna och gratinera i ett par minuter.

Klart att servera!

Dottern i huset gjorde potatismos och en gräddsås till det här. Riktigt gott var det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar