söndag 12 februari 2017

Yakhnet batata- Libanesisk gryta med potatis och kött

Vilken smart idé att koka med lite potatis i köttgrytan - i synnerhet som vi hade överblivet ris som vi stekte till. Den här grytan vad riktigt god - ett långkok som passar alldeles ypperligt att göra en ledig hemma-dag. :)  Det ursprungliga receptet hittar ni på http://zeinaskitchen.se. Jag lämnade bort koriandern för det hade jag glömt att köpa hem.


Ca 600 g valfri grytkött i bitar
Ca 5 st mellanstora potatisar
1 lök
6 vitlöksklyftor
7 msk tomatpuré
1 burk krossad tomat
Ca 1 liter hett vatten
1 tsk sju kryddor
Salt & svartpeppar
Olja till stekning

Servering:
Ris

Hacka löken i tärningar, skär köttet i bitar, finhacka vitlöksklyftorna.


Hetta upp olja i en rymlig gryta och börja med att steka löken tills den blir glansig. Vänd i köttet och bryn den tills den får färg och blir genomstekt. Vänd i vitlöken, stek lite till. Tillsätt tomat, tomatpurén och stek allting under omrörning en stund. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar, koka upp och låt sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1,5-2 timmar. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov, blir grytan för vattnig kan du tillsätta lite mer tomatpuré.

Skala potatisarna och dela dem i halvor. Hetta upp olja och stek dem gyllene och låt sen rinna av på papper.


Lägg potatisarna i grytan med köttet, krydda med sju kryddor och låt sjuda under lock i ca 20-30 min. Servera med ris och sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar