lördag 12 januari 2013

Choklad-apelsinkaka

Ett recept jag bongade på Arla Ingmans hemsida men när jag skulle gå och handla apelsinchoklad så fanns det naturligtvis inte i butiken, så jag köpte vanlig mjölkchoklad och rev skal från en apelsin i stället.

3 ägg
250 g socker
2 tsk rivet skal av apelsin
225 g vetemjöl
5 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl apelsinjuice
100 g hackad mjölkchoklad
150 g smält smör

Chokladglasyr:
100 g mjölkchoklad
100 g smör
200 g florsocker
2 msk kakaopulver
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
rivet skal av en apelsin

Vispa ägg och socker tillsammans med det rivna apelsinskalet. Blanda mjöl, kakaopulver, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt det i äggblandningen turvis med apelsinjuice. Tillsätt den hackade chokladen och det smälta smöret. Rör försiktigt. Häll smeten i en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Grädda i 175C ca 55 minuter. Låt svalna ca 10 minuter. Ta kakan ur formen och låt svalna på galler.

Chokladglasyr: Smält chokladen över vattenbad. Smält smöret. Vispa den smälta chokladen med det smälta smöret. Blanda florsocker, kakaopulver och vaniljsocker. Tillsätt detta i choklad-smörblandningen tillsammans med mjölken och det rivna skalet av apelsinen. Bred blandningen över kakan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar