söndag 3 januari 2016

Julskinka

Julskinkan detta år var något utöver det vanliga. Våran "sommargris" Rosé von Nöff blev slaktad i början av december och för första gången någonsin saltade vi vår egen skinka. Eller vi och vi... Mannen i huset var det som skötte om det hela. Saltningen lyckades perfekt! 900 g halvgrovt salt till 10 liter vatten. Om inte skinkan blir täckt med 10 liter vatten så är det bara att lösa upp mera salt i proportion till vattenmängden... Det viktiga är ju att skinkan sen hålls under vatten hela tiden som den ligger i saltvattnet. Två veckor hade vi vår skinka i vattnet, under den tiden blev vattnet inte grumligt på något vis, blir vattnet det måste man göra ett nytt saltvatten.  Innan vi lade skinkan i ugnen så vattnade vi ur den ett par timmar. Värm ugnen till 100C, lägg skinkan in en stekpåse och grädda tills innertemperaturen i skinkan är 77C.

När skinkan var klar lät vi den svalna och efter det skar vi bort svålet och griljerade med en blandning av 1 dl senap och 1 äggula. Dvs. vi rörde ihop senapen och äggulan och penslade över skinkan. Garnera med hela kryddnejlikor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar