När skinkan var klar lät vi den svalna och efter det skar vi bort svålet och griljerade med en blandning av 1 dl senap och 1 äggula. Dvs. vi rörde ihop senapen och äggulan och penslade över skinkan. Garnera med hela kryddnejlikor.
söndag 3 januari 2016
Julskinka
Julskinkan detta år var något utöver det vanliga. Våran "sommargris" Rosé von Nöff blev slaktad i början av december och för första gången någonsin saltade vi vår egen skinka. Eller vi och vi... Mannen i huset var det som skötte om det hela. Saltningen lyckades perfekt! 900 g halvgrovt salt till 10 liter vatten. Om inte skinkan blir täckt med 10 liter vatten så är det bara att lösa upp mera salt i proportion till vattenmängden... Det viktiga är ju att skinkan sen hålls under vatten hela tiden som den ligger i saltvattnet. Två veckor hade vi vår skinka i vattnet, under den tiden blev vattnet inte grumligt på något vis, blir vattnet det måste man göra ett nytt saltvatten. Innan vi lade skinkan i ugnen så vattnade vi ur den ett par timmar. Värm ugnen till 100C, lägg skinkan in en stekpåse och grädda tills innertemperaturen i skinkan är 77C.
När skinkan var klar lät vi den svalna och efter det skar vi bort svålet och griljerade med en blandning av 1 dl senap och 1 äggula. Dvs. vi rörde ihop senapen och äggulan och penslade över skinkan. Garnera med hela kryddnejlikor.
När skinkan var klar lät vi den svalna och efter det skar vi bort svålet och griljerade med en blandning av 1 dl senap och 1 äggula. Dvs. vi rörde ihop senapen och äggulan och penslade över skinkan. Garnera med hela kryddnejlikor.
Etiketter:
gris
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar