söndag 3 januari 2016

Köttbullar à la Morberg


Ett recept av Per Morberg, som vi hittade på nätet. Riktigt goda köttbullar blev det. En stor sats så bra att frysa in en del. :) Lite små finjusteringar gjorde vi, bl.a. ökade vi på lökmängden till en hel lök och inte bara en halv. Återger här vår version av det hela.

1 kg blandfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 gul lök
1 msk smör
1/2 tsk socker
2 ägg
2 msk fransk senap
2 tsk salt
1 msk soja
4 krm krossade vitpepparkorn
4 krm krossade svartpepparkorn
smör + olja till stekning

Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter.

Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken mjuk på svag värme i smör och lite socker utan att den tar färg. Låt kallna.

Rör ner löken i ströbrödsbladningen och tillsätt färsen och resten av ingredienserna. Blanda till en smidig smet och smaka av kryddningen, tillsätt eventuellt mer salt.

Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer och stek köttbullarna i omgångar i ca 5 minuter på medelvärme i mycket smör och lite olja. Skaka pannan ofta så att köttbullarna blir jämnt stekta.


  
Till en del av köttbullarna gjorde vi en enkel gräddsås. Jättegott att servera med potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar