söndag 17 januari 2016

Semlor med solrosfrön


Nytt år - nya recept. Årets första brödbak blev en deg av vad jag hittade i skåpet. Ni vet lite av det här och lite av det där. Det här använde jag i vilket fall som helst.

5 dl vatten
50 g färsk jäst
1 tsk salt
1 msk honung
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl rapsolja
3 dl speltmjöl
1/2 dl rågmjöl
1 1/2 dl havregryn
vetemjöl

Värm vattnet till 37C. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, solrosfrön. Blanda i speltmjöl, rågmjöl och havregryn. I det här skedet tillsatte jag rapsoljan. Knåda in vetemjöl så mycket att du får en fin deg som släpper kanterna i bunken. Jag brukar knåda för hand ca 10-15 minuter. Låt jäsa på varm plats i en halv timme. Baka ut små bröd. Jäs en halv timme igen. Grädda i 225C tills bröden har fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar