onsdag 8 februari 2012

Jästbröd

Bröd är enkelt att baka och finns det något godare än nybakt bröd där smöret smälter? Inte mycket som slår det inte. :)
Hur som helst - brödet var slut hemma och ingen kände riktigt för att gå till butiken, så fram med mjölet och baknings-ivern. Det här receptet ger 2 normalstora jästbröd. Hos oss jäser alltid brödet i mikrovågsugnen - där drar det absolut ingenting! :)

5 dl vatten
50 g färsk jäst
1/2-1 tsk salt
50 g margarin eller 0,5 dl olja
1 msk socker eller honung
Jästbrödsmjöl

Värm vattnet fingervarmt, 37 grader. Smula i jästen. Tillsätt salt, olja och socker och mjöl.
Lönar sig att börja med lite mjöl och knåda in mera efter hand, tills degen släpper bunkens kanter och känns fin i konsistensen. Låt jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.

Dela degen i 2 delar och rulla till bröd. Skåra med vass kniv och strö över lite mjöl.
Grädda i 200 grader tills brödet har fin färg. Låt svalna lite innan du skär i brödet.

2 kommentarer:

  1. Hej! Skall man inte låta degen jäsa en andra gång sen man format degen?
    Mvh Kjelle

    SvaraRadera
  2. Hej. Vad kul att du hittat min blogg. :) Måste dock be om ursäkt att du fått vänta på svar. Jag brukar ibland låta brödet jäsa en andra gång men ofta så ställer jag in brödet i kall ugn, slår på ugnen och gräddar tills de fått fin färg och känns genomgräddade. :)

    SvaraRadera