fredag 13 januari 2017

Biryani med kyckling

Sedan senaste sommar har vårt intresse för den irakiska matkulturen växt i rasande fart. Ja, egentligen hela matkulturen i mellanöstern intresserar. Senast vi var i Helsingfors shoppade vi lite kryddor typiska för mellanöstern, bl.a. biryani som smaksätter den här rätten. Hittade receptet här på nätet men eftersom jag inte hade vermicelli (krossad spagetti) hemma så använde jag Raketti-spagetti. Fungerade lika bra. :)

5 dl ris (basmatiris)
5 potatisar
1 lök
4 st kycklingfiléer
1 1/2 dl ärtor
1/2 dl russin
1 dl Raketti-spagetti
Gurkmeja
Biryani-krydda
Kanel
Salt och peppar efter egen smak

Börja med att skölja riset noggrant och låt stå i minst tjugo minuter.

Häll lite olja i en kastrull och lägg i riset, stänk på lite gurkmeja för färgens skull. Stek riset under omrörning ett par tre minuter. Häll på kokande vatten så att det täcker riset + någon centimeter över. Salta och rör om. Låt koka på fyran tills vattnet kokat bort. Krydda lite med kanel och lufta sedan riset med en gaffel och låt det stå på eftervärme och ångas klart.

Under tiden riset kokas lägger du ärtorna i lite kallt vatten för att tinas. Russinen lägger du i lite varmt vatten så de blir mjuka.

Tärna potatis och fritera i olja. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Ta en liten kastrull/stekpanna och häll i lite olja och stek spagettin en stund, rör hela tiden. Häll på vatten och lite salt och låt koka till den är al dente. Ta upp och låt rinna av. Blanda ner i riset.

Tärna kycklingen, lägg i olja stekpanna och krydda med biryani-krydda, kanel, salt och peppar.


Ta upp kycklingen och lägg i ärtorna och låt steka någon minut på svag värme, sedan tillsätter du russinen och steker ytterligare några minuter.

Lägg tillbaka kycklingen och potatisen och ha på lite mer biryani-krydda och blanda. Låt stå på eftervärme.


Skiva löken och fräs i olja till den blir glansig.

Blanda riset med kycklingblandningen, lägg lökringarna överst.

Servera med yoghurt, turkisk eller vanlig naturell passar lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar