Sedan senaste sommar har vårt intresse för den irakiska matkulturen
växt i rasande fart. Ja, egentligen hela matkulturen i mellanöstern
intresserar. Senast vi var i Helsingfors shoppade vi lite kryddor
typiska för mellanöstern, bl.a. biryani som smaksätter den här rätten.
Hittade receptet här på nätet men eftersom jag inte hade vermicelli
(krossad spagetti) hemma så använde jag Raketti-spagetti. Fungerade lika
bra. :)
5 dl ris (basmatiris)
5 potatisar
1 lök
4 st kycklingfiléer
1 1/2 dl ärtor
1/2 dl russin
1 dl Raketti-spagetti
Gurkmeja
Biryani-krydda
Kanel
Salt och peppar efter egen smak
Börja med att skölja riset noggrant och låt stå i minst tjugo minuter.
Häll
lite olja i en kastrull och lägg i riset, stänk på lite gurkmeja för
färgens skull. Stek riset under omrörning ett par tre minuter. Häll på
kokande vatten så att det täcker riset + någon centimeter över. Salta
och rör om. Låt koka på fyran tills vattnet kokat bort. Krydda lite med
kanel och lufta sedan riset med en gaffel och låt det stå på eftervärme
och ångas klart.
Under tiden riset kokas lägger du
ärtorna i lite kallt vatten för att tinas. Russinen lägger du i lite
varmt vatten så de blir mjuka.
Tärna potatis och fritera i olja. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Ta
en liten kastrull/stekpanna och häll i lite olja och stek spagettin en
stund, rör hela tiden. Häll på vatten och lite salt och låt koka till
den är al dente. Ta upp och låt rinna av. Blanda ner i riset.
Tärna kycklingen, lägg i olja stekpanna och krydda med biryani-krydda, kanel, salt och peppar.
Ta
upp kycklingen och lägg i ärtorna och låt steka någon minut på svag
värme, sedan tillsätter du russinen och steker ytterligare några
minuter.
Lägg tillbaka kycklingen och potatisen och ha på lite mer biryani-krydda och blanda. Låt stå på eftervärme.
Skiva löken och fräs i olja till den blir glansig.
Blanda riset med kycklingblandningen, lägg lökringarna överst.
Servera med yoghurt, turkisk eller vanlig naturell passar lika bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar