fredag 13 januari 2017

Palau


3 dl basmatiris
olja till stekning
500 g lammkött (gärna med ben)
1 lök
1 köttbuljongtärning
1 lagerblad
1/2 l vatten
salt och peppar
2 morötter
100 g skalad mandel
2 dl russin
1 tsk garam masala
2 msk socker
1 tsk salt

Skölj riset. Putsa och tärna köttet. Hacka löken.

Bryn köttet i rikligt med olja på hög värme tills den får en fin stekyta. Sätt inte för mycket kött på en gång i stekpannan, för då kommer köttet att kokas i stället för att stekas. Ställ köttet åt sidan.

Bryn löken i olja tills den är riktigt mjuk. Tillsätt salt, så går det snabbare. Tillsätt köttet och stek lite till. Smula i buljongtärningen, krydda med salt och peppar. Häll över ca 1/2 liter hett vatten, garam masala och lagerbladet. Låt köttet koka under lock tills köttet är helt mört och färdigkokt. Tillsätt vatten vid behov.

Ta ur köttet från grytan och bevara kokvattnet, som skall användas som buljong till riset.

Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. När vattnet kokar, häll försiktigt i riset. Låt riset koka i ca 3-4 minuter, tills riskornen mjuknar men fortfarande har en hård kärna i mitten. Sila av riset.

Blanda riset med ca 4 dl av köttets kokvatten. Smaka på riset och justera sältan efter smak.

Pensla botten av en rymlig gryta med lite olja. Varva ris och köttet i grytan, avsluta med riset. Sätt foliepaketet med garnityren ovanpå riset.

Klä grytlocket med en ren kökshandduk och täck grytan.

Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme. Riset ångkokas långsamt tills det är klart utan att bli överkokt, ca 20 minuter.

Förbered under tiden garneringen:
1. Blötlägg russin i ljummet vatten i 15 minuter och sila sedan av.
2. Stek mandlarna gyllene i olja och ställ åt sidan.
3. Skär morötterna i tunna stavar.
4. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek morötterna varsamt tills de mjuknat lite.
5. Tillsätt socker och stek i ca 2 min till, tills sockret löses upp.
6. Tillsätt russin och mandel och salt och stek i ca 1 min till.
7. Sila bort oljan och sätt morot, russin och mandel i folie för att behålla värmen.

Lägg upp riset på ett fat tillsammans med köttet, toppa med morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar