I boken serverades rätten med vispad grädde men vi serverade den med turkisk yoghurt och det tyckte vi var gott. Den lite syrliga yoghurten och den söta puddingen är en bra kombination.
Man kan göra den här som 4 miniportioner eller i en stor form. Vi valde alternativet stor form. :)
Du behöver:
4 msk stora korinter (vanliga russin använde vi)
1 skivat ciabatta-bröd - gärna ett par dagar gammalt
4 äppel, skalade, urkärnade och skivade i tunna skivor
Sockerlag:
3 dl kallt vatten
1 apelsin, saften
150 g socker
1 kanelstång
1/2 tsk vaniljarom
1 msk hela kryddnejlikor
1 msk hela kryddpeppar
Till servering:
Kanel
Turkisk yoghurt eller vispgrädde
Värm ugnen till 180 C. Blötlägg russinen i ljummet vatten 20 minuter.
Koka sockerlagen. Mät upp vatten, apelsinsaft och socker i en kastrull och låt det koka upp. Tillsätt kanelstång, vaniljarom, kryddnejlikor och kryddpeppar. Sänk värmen och låt småputtra i ca 20 minuter. Låt svalna 5 - 10 minuter. Sila sockerlagen.
Rada brödskivor och äppelklyftor om vartannat i en ugnsform. Strö över korinterna och häll över sockerlagen. Grädda i ca 40 minuter eller tills äpplena är mjuka och brödet har fått lite färg.
Strö över kanel och servera genast med lite turkisk yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar