Botten:
300 smör (kylskåpskallt)
6 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 tsk salt
Fyllning:
500 g varmrökt lax
2 små röda paprikor
1 dl finhackad purjolök
200g riven ost med stark smak
6 ägg
3 dl grädde
200g creme fraiche
½ dl finhackad dill
½ tsk salt
svartpeppar
Börja med att göra pajbottnet.
Tärna smöret och lägg det i en stor skål. Tillsätt salt och vetemjöl. Nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte. Degen skall förbli lite "smulig". När degen är klar klappa ut den på en bakplåtspappers beklädd plåt. (Doppa fingrarna i lite kallt vatten så går det lätt att klappa ut degen.)
Lägg plåten med degen i frysboxen under tiden som ugnen värms till 200 C.
Förgrädda bottnet i 200 C ca 10 - 15 minuter till det fått en fin färg.
Gör fyllningen medan pajbottnet förgräddas. Finhacka purjon och dillen. Tärna paprikan.
Vispa upp äggen i en skål, tillsätt grädde och creme fraiche. Smaksätt med salt och svartpeppar. Blanda väl.
Tillsätt i äggblandningen purjo, parika, dill och riven ost. Blanda om. Häll blandningen på det förgräddade pajskalet.
Ta små bitar av den rökta laxen och placera dem på fyllningen. Tryck ner bitarna lätt med en gaffel.
Grädda i 200 C ca 20 - 25 minuter, tills pajen fått en fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar