söndag 15 november 2015

Chokladkaka med vinäger

Tyckte det lät lite spännande med vinäger i en kaka... Vet inte om det var vinägern eller vad det var som gjorde det men för en gångs skull så kände jag att jag lyckades med en torr kaka! Vanligtvis brukar mina torra kakor bli låga men den här blev hög och fin. Receptet har jag hittat på kotikokki.net där den också går under namnet "Jerry Lewis -kakku".


150 g smör
3 dl socker
2 ägg
100 g mörk choklad, helst 70 %
2 dl gräddfil
1/2 dl kakaopulver
1/4 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk matsoda
1 msk vitvinsvinäger

Smör att smörja formen med
ev. skorpmjöl

Vispa rumsvarmt smör och socker poröst och vitt. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig omrörning. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i smeten. Blanda om och tillsätt till sist vinägern.

Grädda i 190C ca en timme. Använd dig av en tillräckligt stor kakform eftersom kakan stiger en hel del. Känn med en sticka när den är genomgräddad. Låt vila en stund innan du vänder upp kakan på ett fat. Avnjuts med en kopp gott kaffe! :)
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar