Receptet var inte svårt att göra - men behövde rätt så lång jästid, så ta det i beaktande när ni bakar detta bröd.
50 g färsk jäst
1 liter mjölk, 37C
10 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
4 tsk salt
3 msk olja
6 dl vetemjöl
Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt 10 dl vetemjöl och 10 dl rågsikt. Arbeta samman allt till en lös deg, som får jästa ca 1 1/2 timme.
Så här såg degen ut innan jäsningen. |
Och så här såg den ut efter 1 1/2 timmes jäsning. |
När degen jäst ca 1 1/2 timme arbetar du in resten av mjölet, lite i taget samt saltet och oljan. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 3 delar.
Här kan du om du vill smaksätta ditt bröd med olika kryddor, t.ex. 1 msk kummin eller 1 msk pomerans.
Forma till runda limpor som läggs direkt på plåt eller i korg för att jäsa i ca 20 minuter.
Här har jag försiktigt vänt på brödet som jäst i jäskorgen. |
Visst är det ett vackert bröd??? |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar