- 1.5 kg hörnstek)
- en flaska porteröl
- 1.5 dl madeira
- 3 st enbär
- 5 kvist timjan
- 10 st svartpepparkorn
- 1 dl sojasås
- 3 dl köttbuljong
- 3 st lagerblad
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 morot skivad
- 2 msk vinbärsgelé
- 2 msk vetemjöl (redningen)
- 2 msk vatten - (redningen)
- vinbärsgelé- (servering)
- 1 palsternacka - (gräddstekta rotfrukter)
- 4 morötter - (gräddstekta rotfrukter)
- 1/2 kålrot - (gräddstekta rotfrukter)
- 2 st fänkol - (det vita) (gräddstekta grönsaker)
- 3 dl grädde - (gräddstekta rotfrukter)
- 1 bunt persilja - (gräddstekta rotfrukter)
- 1 nypa salt - (gräddstekta rotfrukter)
- 1 nypa svartpeppar - (gräddstekta rotfrukter)
Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja
Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
Baka i ugn på 140 c till en innertemp på 58 c. Tag ut och ta av locket. Låt svalna i lagen. Sila av lagen och red med toppredning (2 msk vetemjöl/maizena och 2 msk vatten). Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden.
Gräddstekta rotfrukter
Skrubba rotfrukterna noga. Lägg i en ugnsform och slå på grädde och salta. Baka i ugn tills mjuka. Lyft rotsakerna och skär i grova bitar. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som vore grädden smör.
Servera med massor av finhackad persilja.
Just checking - om ni slängt något som man ännu kan äta... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar