Som sagt, i somras tillbringade vi en vecka på favorit-ön Åland.
|
Passande pannlapp... ;) |
Där köpte jag med mig hem en stor påse åländskt hemvetemjöl.
|
Mjölet är lite mörkare än vanligt vetemjöl. |
Tycker att deras hemvetebröd är bara såååå gott. Googlade recept på åländskt hemvete och hittade många, det roliga var att dom alla var så lika så jag tog första "bästa".
1 liter vatten
25 g jäst
1/2 msk salt
ca 2 liter hemvetemjöl
50 g smör eller olja (kan uteslutas)
Värm degvätskan till 37C och smula i jästen. Tillsätt salt och smör och mjöl lite i taget.
|
Älskar min nya "Margaretha-skål"!!!!! |
Knåda tills degen är jämn och börjar släppa kärlet. Låt jäsa under duk ca en timme.
|
Så här såg degen ut efter en timmes jäsning. |
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i sex lika stora delar. Kavla ut till runda kakor som är cirka 1,5 cm tjocka.
Låt jäsa 30-40 minuter under duk. Nagga kakorna och grädda i 250C 10-15 minuter.
|
Mmmmm - hemvete med åländsk ost och Ålandsgurkor. Life is good! |
Åh, vad härligt! Jag gillar grytlappen ;)
SvaraRaderaGrytlappen är min favorit också. Har en hel uppsättning med olika flaggor som grytlappar. :) Tack för att du tittade in. :)
SvaraRaderaDet absolut bästa brödet,så gott!
SvaraRadera