onsdag 27 augusti 2014

Focaccia

Ett recept av min favoritkock Leila Lindholm. Soppa på menyn idag och då passade jag på och baka focaccia - två olika sorter, ena med tomat och basilika och den andra med rosmarin. Jättegott och passade ypperligt till soppan!


25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

I det ena brödet tryckte jag ner halverade körsbärstomater och några blad färsk basilika:


I det andra en kvist rosmarin som jag hade mortlat med lite olivolja.


Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar