måndag 11 augusti 2014

Maltlimpa II

Projekt Maltlimpa fortskrider. Här ett recept från tidningen Maku och i stället för surmjölk bakat på apelsinjuice. Själv tyckte jag den här var godare än den jag bakade på surmjölk - men... alla har vi ju olika smak. Berätta gärna vad ni tycker om mina recept - alla ni där ute i cybervärlden!


1 liter apelsinjuice
75 g färsk jäst
3 dl mörk sirap
1 msk salt
4 dl malt
3 dl rågkli
3 dl rågmjöl
10 dl jästbrödsmjöl

Att pensla med:
ca 1/2 dl vatten
ca 1/2 dl sirap

Lös upp jästen i fingervarm apelsinjuice. Tillsätt sirap och salt. Fortsätt med att tillsätta de övriga ingredienserna. Rör till en jämn smet.


Häll degen i tre avlånga brödformar. Använd bakplåtspapper i formarna, som jag har gjort, eller smörj formarna med lite matfett. Låt jäsa under duk ca 1 1/2 timme.


Nagga bröden med en gaffel och grädda i 175C ca 1 1/2 timme. Pensla limporna med socker-sirap-blandningen ett par tre gånger under gräddningens slutskede. Låt bröden svalna helt innan du stjälper upp dem ur formarna.

Brödet är godast efter 2-3 dagar, om du kan spara det så länge. Här åt vi upp en limpa redan samma kväll när vi grillade med goda vänner. Limpan var supergod med den här laxröran på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar