torsdag 21 augusti 2014

Helstekt oxfilé

I frysen hade vi en stor bit inre filé och när vi väl tinat upp den så grillade vi härligt saftiga biffar en dag men då hade vi använt bara halva filén... så den andra halvan "slängde" vi i ugnen och nu har vi ett mycket gott pålägg till våra smörgåsar. :) :) :)


1 kg hel oxfilé
smör till stekning
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.

Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.

Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar