12 g färsk jäst
3 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1/2 dl linfrön
1 dl grovt rågmjöl
5-6 dl rågsikt
Garnering:
linfrön
sesamfrön
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, linfrön, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en slät boll. Tryck ut bollen till en rund kaka i en springform, 23-24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Gör ett hål i mitten med t.ex. ett litet glas. Nagga degen med gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250C.
Pensla brödet med vatten och strö över frön.
Brödet på väg in i ugnen. |
Fotot gör inte riktigt rättvisa åt brödet... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar