Igen ett recept som jag snubblade över av misstag när jag googlade. Ett intressant recept som behöver mycket tid. Här hittar ni länken till det finska receptet.
2 dl malt
1 1/2 dl hett vatten
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl vatten
8 dl vetemjöl
11 g torrjäst
1 msk salt
Smör-sirap
1 dl mörk sirap
100 g smör
Lägg maltet i en skål och koka upp vattnet. Blanda vattnet med maltet och låt blandningen svälla rumstemperatur i 2 timmar.
Efter 2 timmar blandar man i sirap, vatten (som är ca 42C), vetemjöl och torrjäst. Knåda degen för hand i 15-20 minuter. Tillsätt salt och fortsätt knåda i ca 5 minuter.
Smörja 2 brödformar. Dela degen i formarna och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 200C. Gör smör-sirapsblandningen. Koka smöret och sirapen på svag värme, rör om nu och då. Koka tills hälften av blandningen är kvar. Låt svalna. Grädda bröden i ugn i 30 - 40 minuter. Ta ut bröden från ugnen och vänd dem på ett bakplåtspapper, avlägsna formarna. Pensla ordentligt med smör-sirap-blandningen och grädda vidare i 5 minuter i 180C ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar